Träningscykel

Idag är en träningscykel inte bara till för riktiga träningsfanatiker. Olika personer skaffar dessa cyklar idag, då de är ett mycket bra hjälpmedel för att träna regelbundet och effektivt.

Många skaffar dem även för att de är så upptagna att de inte riktigt har tid att gå till gymmet regelbundet. Det kan vara så att de bor långt ifrån gymmet, eller för att de har barn som de inte vill lämna ensamma hemma medan de tränar. Det finns med andra ord många anledningar till att skaffa en motionscykel. I denna guide går vi igenom fördelar och nackdelar, samt ger tips kring köpet av en träningscykel.

Populära träningscyklar:

Varför är träningscyklar så bra?

  • Du kan använda dem även när det regnar eller snöar ute, till skillnad från vanliga cyklar, som inte är lika trevliga att använda då.
  • Du kan göra annat under tiden du tränar, vilket gör att mångas tröskel för att träna minskar, samt att man orkar träna längre.
  • De bränner fett väldigt bra, ökar konditionen, men är även skonsamt för leder och knän, och passar därför personer av alla åldrar och konditionsnivåer. Alla kan helt enkelt ha användning för en motionscykel, vilket är perfekt för dig som vill att flera personer ska använda samma redskap.


träningscykel

Vad ska man tänka på när man köper en träningscykel?

  • För det första bör du bekanta dig med det utbud som finns där ute. Det finns nämligen träningscyklar av många olika slag att välja mellan. Så läs på om vad som skiljer de olika cykeltyperna åt, om en hopfällbar cykel eller en sittande cykel eller något annat skulle vara mest lämpligt för dig.
  • Läs även på om vilka olika funktioner du skulle vilja ha på cykeln. Det finns nämligen massvis med saker som kan finnas med på cykeln, som t.ex. pulsmätare, kalorimätare, olika träningsprogram, en monitor för dina hjärtslag, och så vidare. Så för att kunna veta vilka av dem du egentligen behöver själv, bekanta dig med det du har att välja mellan, och gör sedan en lista på vilka av funktionerna du verkligen vill ha, och är i behov av.
  • Kontrollera så att det går att justera din träningscykel på olika sätt, t.ex. när det gäller säte, styre och så vidare.
  • Kontrollera vilka accessoarer du kan få med, detta skiljer sig nämligen åt en hel del, men en drickahållare t.ex. är inte alls en dum idé.
  • Se till så att cykeln du väljer känns robust och stabil, att cykeln är för ranglig är nämligen det vanligaste klagomålet folk har på de cyklar som de inte är nöjda med.

Var kan man köpa en träningscykel?

Dessa träningsmaskiner säljs på grund av deras ökade popularitet lite varstans, bland annat hos sportbutiker, så klart, men även i olika nätbutiker som specialiserar sig på fitness och träning. Även en hel del kedjor, som t.ex. Rusta, Överskottsbolaget och liknande har börjat ta in motionscyklar, så det kan även vara värt att ta en titt där.

Tillhör du en av dem som inte tycker att det är så fantastiskt att hänga på gymet? Funderar du på andra alternativ? Själva träningen i sig är inte problemet. Det är någonting annat, men du kan inte riktigt sätta fingret på vad. Du älskar känslan av att sitta på cykeln och lyssna på musiken som strömmar från hörlurarna eller från gymets egen ljudanläggning, men du blir distraherad av allt annat ljud. Stånkandet från de andra gästerna på gymet gör dig illa till mods eller får dig att tappa koncentrationen. Då är det dags att börja tänka annorlunda!

Börja träna med en motionscykel

Börja träna hemma!

En träningscykel kan vara precis vad som saknas. Då är det inte de cyklarna du använder på gymet, utan en träningscykel som står parkerad på någon av dina favoritplatser – i ditt eget hem! Tänk dig att inte behöva släpa dig ner till gymet när det är dags att träna. Du kan ha din träningsstation intill sängen om du känner för det. Tillhör du en av dem som tycker om att träna direkt efter uppvaknandet så fungerar det alldeles utmärkt. Ingen väntetid för att gör sig iordning för att visa sig ute. Ingen väntetid för att ta sig till gymet i obekväma väderförhållanden. Ingen väntetid på att bilen ska bli varm. Ingen väntetid på andra gäster på gymet som använder just den maskinen som du alltid använder.

Med en träningscykel i ditt eget hem kan du vara hur flexibel du vill utan att ta någon hänsyn till någonting annat än din egen dagsform, lust och vilja. Du kan ställa cykeln framför teven och köra ett tufft träningspass samtidigt som du tittar på ditt favoritprogram på teve. Du kan ställa din träningscykel på bakgården en solig eftermiddag i juli och köra ditt pass tills svetten sprutar över till grannen. Charmen ligger i att du kan göra precis som du vill för att göra ditt träningspass så behagligt som möjligt, och det finns ingenting som hindrar dig från att ta till de mest häpnadsväckande lösningarna. Friheten att optimera din träning är här, min vän, och det är dags att ta vara på den.

Varför använda en träningscykel?

Träningscykeln är konstruerad för att du ska få ut så mycket som möjligt av din motion samtidigt som den simulerar samma rörelser som utförs när du cyklar på en riktig cykel utomhus. Träningen som cykling ger dig är så övergripande för hela kroppen att man tog fram den här varianten för att kunna få samma effektiva träning utan att behöva ge sig ut. Ibland kan väderförhållandet vara till din nackdel, och då kan det vara skönt att veta att du inte behöver plocka ut cykeln. Istället kan du sätta dig på din träningscykel och blicka ut genom fönstret och se hur regnet slår mot rutan som pisksnärtar.

När du cyklar tränar du inte bara benen på ett mycket effektivt sätt. Både hjärtat och lungorna får sig en stärkande omgång, och du bränner betydligt fler kalorier än vid traditionell styrketräning. Kondition är en central del i den träning som du får ut av cykling, och det är någonting som du har stor nytta av i alla delar av livet.

Utrymmesvänlig träningsmaskin

Träningscykeln tar knappt någon plats alls, varför det är en av de mest utrymmesvänliga träningsstationerna av alla. Du kan ställa den så gott som var som helst i hemmet, och den kommer inte att vara i vägen någonstans. Det är en mycket populär fördel då många har saker i hemmet som de ogärna flyttar på. Grundkonceptet är att det inte ska vara krångligt att börja träna och bli hälsosam, och det är någonting som träningscykeln definitivt lever upp till.

Det här bör du tänka på innan du köper en träningscykel

Det finns några frågor som kommer hjälpa dig att sålla ut de mest intressanta bland det breda utbudet av träningscyklar på marknaden. Du kommer här få ta del av dem, för när det gäller din hälsa och möjligheten till en effektiv träning bör ingenting lämnas åt slumpen.

Hur ofta tänker du träna?

Du som inte har tränat så mycket rekommenderas att börja mjukt med ett par pass i veckan för att vänja kroppen vid ansträngningen, medan du som har hållit på ett tag och känner att kan gå ut starkt kan lägga in fler pass. Hur mycket du ska använda träningscykeln avgör vilken typ och, framför allt, vilken kvalité du bör rikta in dig på. Grundregeln är att ju oftare du tränar desto större krav ställs det på konstruktionen.

Besök gärna våra andra sidor inom träning:

Förväntningar på träningscykelns kvalité?

Kanske är du en obotlig kvalitétspolis. I så fall är det viktigt att kvalitén håller en hög standard oavsett om du är nybörjare eller erfaren. Det är du som avgör förutsättningarna för din träning, för resultatet som uppnås är enbart ditt.

Hur mycket får det kosta?

Priset kan många gånger vara direkt avgörande för hur kvalitén på träningscykeln kommer vara. Känner du att du inte vill spendera några större summor på den så finns det budgetalternativ som nödvändigtvis inte behöver betyda att kvalitén är sämre.

Är det fler än du som kommer använda träningscykeln?

Om det inte bara är du som kommer träna på den så finns det krav på att konstruktionen är robust och står pall för regelbunden och tät användning. Kvalité är ett ledord i det här fallet, och vill du att träningscykeln ska hålla så är det viktigt att du inte gör avkall på detta faktum.

Vanlig inom fysisk rehabilitering

En träningscykel kan användas av alla. Det är en av dess främsta fördelar. Oavsett om det är dina barn eller dina föräldrar så kommer träningscykeln vara till största nytta. Det hela grundar sig i att ramen som bär upp hela konstruktionen även bär upp användarens kroppsvikt vilket i sin tur medför att du som tränar på den inte belastar varken knä eller höft. Träningen är fullständigt ergonomisk och du kan träna ordentligt utan att riskerna onödiga förslitningar eller dylika problem som kan dyka upp i det långa loppet.

Det är därför en träningscykel är ett mycket vanligt redskap inom rehabiliteringen för såväl skadade som äldre som kräver en lindrigare träningsform.

Visar alla 15 resultat